Bilimsel Hazırlık

Bilimsel hazırlık programına ders kaydı yaptıran öğrencilerimizin aşağıdaki linkte 'Ortak Formlar' kısmında bulunan FBE 1 - Bilimsel Hazırlık Programı Ders Kayıt Formu 'nu doldurarak en kısa sürede bölüm başkanlığına teslim etmeleri gerekmektedir.

Bilimsel hazırlık okuyacak lisansüstü öğrencilerimizin aşağıdaki dersleri almaları ve ilk iki yarıyıl sonunda başarmaları gerekmektedir.

I. Dönem (Güz Yarıyılı)

II. Dönem (Bahar Yarıyılı)

ESM-213

Termodinamik I

ESM-220

Isı ve Kütle Transferi

ESM-323

Akışkanlar Mekaniği I

Ana bilim dalı kurul kararı gereği, Enerji Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Nükleer Enerji Mühendisliği, Makina Eğitimi, Mekatronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Uçak ve Uzay Mühendisliği ile Uzay Mühendisliği mezunları hariç diğer Ana Bilim Dalı mezunlarına ve Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına bilimsel hazırlık programı uygulanır.

AÇIKLAMALAR

Gazi Üniversitesi

Yüksek Lisans Eğitim-Öğretim Uygulama Esasları

Bilimsel Hazırlık Programı Uygulaması

Madde (4) – (1) Bilimsel hazırlık programı uygulanacak olan lisans ve lisansüstü programlar ve alınacak dersler, lisansüstü programlara başvuracak adaylar için başvuru kriterleri ile birlikte ana bilim/bilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü kurulu kararıyla ilgili ana bilim dalı/bilim dalı ağ sayfasında ilan edilir.

(4) Bilimsel hazırlık programı için belirlenen süre en çok iki yarıyıldır. Yaz eğitim-öğretimi bu süreye dahil edilebilir. Bu süre, yarıyıl izinleri dışında uzatılamaz ve süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre, ilgili yüksek lisans programının eğitim-öğretim süresine dahil edilmez.

(5) Tezsiz yüksek lisans, uzaktan öğretim tezsiz yüksek lisans ve disiplinler arası programlarda bilimsel hazırlık uygulanmaz.

(6) Bilimsel hazırlık dersleri, ilgili lisansüstü programı tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine sayılamaz.

(7) Bilimsel hazırlık programı ile ilgili derslere devam, sınavlar, ders notları, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer esaslar için öğrencinin ders aldığı programın mevzuat hükümleri geçerlidir. Programı başarıyla tamamlayabilmeleri için lisans derslerinden en az CC notu almaları gereklidir. Bilimsel hazırlık dersleri not dökümü belgesinde görülür ancak lisansüstü AGNO hesabına katılmaz.

(8) Bilimsel hazırlık programı öğrencileri kayıtlı oldukları programlarda özel öğrenci olarak ders alamazlar.

(9) Bilimsel hazırlık programına kabul edilen öğrencinin, başvurmuş olduğu programa başlayabilmesi için bilimsel hazırlık programı derslerinin tümünü başarmış olması gerekir. İlgili başkanlığın önerisi ile bilimsel hazırlık programı devam ederken lisansüstü programından dersler alınabilir ancak bu derslerin sayısı bir yarıyıl için ikiyi geçemez.

Gazi Üniversitesi

Doktora Eğitim-Öğretim Uygulama Esasları

Bilimsel Hazırlık Programı Uygulaması

(5) Bilimsel hazırlık dersleri, ilgili lisansüstü programı tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine sayılamaz.

(6) Bilimsel hazırlık programı ile ilgili derslere devam, sınavlar, ders notları, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer esaslar için öğrencinin ders aldığı programın mevzuat hükümleri geçerlidir. Programı başarıyla tamamlayabilmeleri için lisans derslerinden en az CC notu ve yüksek lisans derslerinden en az CB notu almaları gereklidir.  Bilimsel hazırlık dersleri not dökümü belgesinde görülür ancak lisansüstü AGNO hesabına katılmaz.

(7) Bilimsel hazırlık programı öğrencileri kayıtlı oldukları programlarda özel öğrenci olarak ders alamazlar.

(8) Bilimsel hazırlık programına kabul edilen öğrencinin, başvurmuş olduğu programa başlayabilmesi için bilimsel hazırlık programı derslerinin tümünü başarmış olması gerekir. İlgili başkanlığın önerisi ile bilimsel hazırlık programı devam ederken lisansüstü programından dersler alınabilir ancak bu derslerin sayısı bir yarıyıl için ikiyi geçemez.