Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından akademik ve idari personele yönelik “Enerji Verimliliği” konulu hizmet içi eğitim düzenlendi. Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer’in moderatörlüğünü yaptığı çevrim içi eğitim programına Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Aktaş konuşmacı olarak katıldı.
Program içerisinde bir araştırmacı olarak enerjinin mümkün olduğunca güneşten alınması ve depolanması gerektiğini düşündüğünü belirten Prof. Dr. Mustafa Aktaş sözlerine şöyle devam etti: “Sadece kampüslerde değil tüm dünyada çevreye duyarlı yapıların inşa edilmesi ve çevre dostu malzemelerin kullanılması gerekiyor. Her yıl Ocak ayının ikinci haftasında “Enerji Tasarrufu Haftası” kapsamında enerjinin verimli kullanılmasına ilişkin farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Ülkemizde 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi, çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin arttırılmasına yönelik düzenlemeler getirildi.
Yine bu kapsamda Üniversitemiz öncelikli alanları belirleyerek enerji verimliliği konusunda araştırmalara katkı sağlamaya başladı. Üniversitemizde bununla ilgili güzel çalışmalar var.”
Prof. Dr. Mustafa Aktaş, enerji ile ilgili mevcut duruma değinerek Enerji Verimliliği Kanunu (ENVER), binalarda enerji performansı, enerji kimlik belgesi, enerji verimliliği çalışmaları nasıl planlanmalı, güneş enerjisi, enerji maliyeti, karbon salınımı, kürese ısınma, yaşam süreci iklim performansı, Montreal Protokolü, Kyoto Protokolü, yeşil kampüs, yenilenebilir enerjide yararlanma, aydınlatmada enerji verimliliği konularında katılımcılara sunum eşliğinde detaylı bilgi verdi.
Konuşmasının sonunda enerji verimliliği konusunda tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Mustafa Aktaş, “Yüksek enerji tüketen cihazları kullanmayalım, soğutucu, ısıtıcı ve diğer elektronik cihazları alırken minimum enerji tüketen cihazları tercih etmeliyiz. Bunun yanı sıra ısı kaybını önlemek için yalıtım önlemlerini almalıyız. Yeni tasarlanan binalarda artık mümkün mertebe yenilenebilir enerji teknolojileri kullanmak gerekiyor. Neredeyse sıfır enerjili binalar konseptine geçilir oldu. Muslukların, lambaların açık bırakılmaması gibi detaylara dikkat etmeliyiz. Enerji verimliliğinde ana anahtar sürdürülebilir olmasıdır. Öğrencilerimiz de bu kampüsten mezun olduktan sonra bu kültürü devam ettirmeli” ifadelerine yer verdi.
Enerji Verimliliği” Konulu Hizmet İçi Eğitim programı katılımcı sorularının cevaplanması ile sona erdi.
Programı izlemek için tıklayınız.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.